Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude OKD těžit v Beskydech? - aneb manipulace "Z první ruky"

Jde soukromé společnosti OKD opravdu o blaho frenštátského a trojanovického lidu? Co ve skutečnosti říká Horní zákon? Chce společnost OKD v Beskydech těžit nebo se snaží pouze o nezávazný průzkum? Tento text byl uveřejněn v srpnových Obecních novinách z Trojanovic (viz http://www.trojanovice.cz/images/stories/file/obecni_noviny/2012/obecni_noviny_srpen_2012.pdf) a zveřejňuji ho zde na výslovné přání autorky, kterou je Iveta Janíková.

 Když jsem si přečetla první číslo pamfletu společnosti OKD s názvem „Z první ruky“, mísila se ve mně spousta pocitů. U čísla, které jsem dnes vytáhla ze schránky, nevím, co si počít.
Uráží mě, že nás má, přinejmenším paní ředitelka pro komunikaci, za absolutní neandrtálce, kteří věří tomu, že soukromé společnosti OKD jde o blaho frenštátského a trojanovického lidu...
OKD podporuje rozvoj Frenštátska!
Na základě průzkumu agentury STEM, provedené v červnu loňského roku, údaj­ně s respondenty Frenštátska, celých 27% dotázaných trápí doprava, silnice, chodní­ky, kamióny. Účastnilo-li se průzkumu 911 respondentů, pak je 27% z nich 246 lidí. Školy, obchody, hřiště, kultura trápí 17%= 155 dotázaných. Nezaměstnanost, pracovní místa 12%=109 dotázaných. Těžba 8%=73 dotázaných, kanalizace 6%=55, životní prostředí 4%=36 a odpověď „neví“, či „nic“ – zde je uvedeno shodně po 6%, tzn. 2 x 55 osob. Sečteme-li procenta, dostaneme se k číslu 86%. To není plný počet 100%. Ne­hledě na to, že 911 osob zdaleka určitě není dostatečný počet respondentů (poměrný vzorek k počtu obyvatel v dané oblasti) k učinění tak závažných rozhodnutí, jako jsou investice v řádu dvou desítek milónů do rozvoje oblasti, ve které společnost OKD vlastně, jak opakovaně tvrdí, ani žádné váž­né úmysly s těžbou nemá.
Vrátím-li se ještě na skok k již zmíněnému průzkumu, mne by jako ředitelce pro PR a komunikaci rozhodně nestačila odpověď na otázku: „Co vy osobně vidíte jako největ­ší problém Vaší obce?“ odpověď: „Doprava, silnice, chodníky, kamióny“.
A podívám-li se na to z druhé strany - spo­lečnost OKD chtěla a chce (tak to stojí v dokumentech) po té jediné a velmi frek­ventované spojnici „Solárka“ z Trojanovic přes Kunčice p. O. a Čeladnou do Paskova vyvážet hlušinu z plánované průzkumné ražby po dobu cca 4 let téměř denně ná­kladními vozidly. Nevím, zda 20 miliónů na 4 roky by na takovou údržbu zmíněné vozovky vůbec stačilo.
Nejasnosti okolo staveb v areálu Dolu Frenštát?
Zde se dočítám, že dostávám velké množ­ství zkreslených informací, týkajících se sta­veb v areálu dolu. Uvádí se zde, že Stavební úřad ve Frenštátě zamítl žádost OKD o prodloužení povolení ke stavbám, u nichž uplynula doba trvání a které jsou potřebné pro zajištění konzervačního režimu.
Myslím si, jsem-li správný hospodář a po­třebuji-li určitě daná povolení, pak žádám o prodloužení doby trvání těchto povolení předtím, než uplyne jejich doba platnosti, nehledě na to, že zde chybí informace, které jsou přece již známé - a to, že některé stavby nemají kolaudační rozhodnutí a k těžním věžím není dokumentace žádná dohledatelná.
Považuji proto za drzé a nepravdivé tvrze­ní tohoto plátku, že pochybení a vše špatné a nesprávné je na straně stavebního úřadu. Podstatná informace je pro mne i ta, že OKD začalo vše řešit až poté, co pan Mgr. Jiří Novotný podal jako představitel obce Trojanovice na začátku ledna 2011 podnět k odstranění těchto černých staveb.
Horní zákon citovaný podle potřeby
V tomto článku se autoři rovněž odvolá­vají na právní normu Horní zákon, který jim „přisuzuje povinnost pečovat o ložisko, zabezpečit jeho ochranu a zajistit bezpečný konzervační provoz dolu“. Ano, to Horní zákon říká.
V §30 tohoto zákona - Hospodárné využívání výhradních ložisek, v bodě 7) je uvede­no: Dobývání výhradního ložiska nesmí být zastaveno, aniž by bylo zajištěno, že pozdější jeho dobývání bude technicky možné a hospodářsky účelné a bezpečné, leč by zastavení dobývání vyžadoval důležitý zákonem chráněný obecný zájem, především bezpečnost života nebo ochrana zdraví lidí.
V této souvislosti mi nějak nejde dohromady informace o uzavření Dolu Dukla v OKR pro nerentabilitu. Je zajištěn tak, aby se tam v budoucnu dalo „vlézt“? Není to v rozporu s ustanovením Horního zákona?
V OKD plátku je nám vysvětlováno, co znamená průzkum ložiska v okolí Frenštá­tu p. R. Že výsledky průzkumu jsou 30 let staré a nedostatečně komplexní. Jako by to uhlí pod zemí mělo šanci někam „odtéct“. OKD se chce podívat pod zem a zpřesnit a doplnit informace o rozsahu a kvalitě zásob uhlí a plynu.
Dle §31 Horního zákona, bodu 3) K upřes­nění znalostí o množství a kvalitě zásob, o ge­ologických a báňskotechnických podmínkách dobývání je organizace povinna v průběhu dobývání (a toto bych ráda zdůraznila) za­bezpečit v nezbytném předstihu v hranicích svého dobývacího prostoru další průzkum ložiska. Na tento průzkum se vztahují ob­dobně ustanovení §11 (který mimo jiné říká v bodě 2d), že organizace je povinna zjistit skutečnosti potřebné k posouzení možných vlivů využívání ložiska na jiná ložiska, vody a jiné přírodní zdroje, na životní prostředí a na další zákonem chráněné obecné zájmy.
Plno dalších nejasností
Tak tedy nevím - OKD nechce těžit, ale chce další průzkum, o kterém Horní zákon říká, že má probíhat až v době těžby.
OKD chce zjistit, jak je na tom s uhlím a plynem, ale vůbec neuvádí povinnosti, kte­ré jí ukládá již výše zmíněný §11 bod 2d. Zjistit, jak na tom budeme například s pit­nou vodou.
Nevěřím společnosti OKD, ani paní ře­ditelce, jež má za úkol dělat na veřejnosti společnost OKD lidskou a přátelskou a vše­objímající. OKD je v současné době společ­nost 100 % soukromá. Horní zákon je práv­ní norma staršího data. Již několikrát byla snaha tento zákon novelizovat. Bohužel ne­byla úspěšná z různých důvodů pozdržení v Poslanecké sněmovně.
Náhoda? Můžu si myslet cokoliv.
Proč OKD nedělá nadaci a takovou osvě­tu v Karviné, Orlové a okolí, kde následky těžby jsou zřejmé a viditelné na každém kroku? Proč investuje zde? Jen proto, že dle agentury STEM nás někde „pálí chodník“? Nevěřím.
Kolik z nás je povoláním horník, abychom se celí říční radovali z toho, že tady bude v dole práce? A ta práce, která tady je, by zcela jistě otevřením dolu zanikla. Nehledě na krásnou, takřka „měsíční krajinu“, která by těžbou „bez vlivu“ na povrch tady vznik­la. Tady, v okolí a v CHKO Beskydy.
Měli bychom být trošku hrdí a pyšní na to, kde žijeme. Přece nás někdo nemůže opa­kovaně „opít rohlíkem“ a myslet si, jak to s námi „zkoulí“.
Já jsem se sem přistěhovala právě z Ostravy. Myslím si, že spousta lidí má tady k místu, kde žije, velké vazby. Je úžasné, že to tak je. Nevyměňme to, prosím, za něja­kých ubohých 20 miliónů. Ani žádných ji­ných.
Pan Drahomír Strnadel má pravdu, když říká: „Všechno se dá dovézt. Jen krajina ne.“
Ještě jednou zopakuji, že autorkou článku je Iveta Janíková.

Autor: Lumír Kubátko | sobota 18.8.2012 13:44 | karma článku: 13,36 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Lumír Kubátko

Že já kráva jsem tam lezla!

Když si hrajete na kamzíka, balancujete na rámech oken a ukazujete všem venku svůj lehký domácí úbor, pak si nestěžujte, aneb Před štědrým dnem ze zvyku.

24.12.2020 v 6:58 | Karma: 17,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Osobní

Lumír Kubátko

Něco si přej. Vláda padá!

Proč Babiš letí v nebeském seskupení vepředu a Sobotka až za ním? Když padá vláda, je dobré něco si přát. Otazka jen je, co a hlavně komu se přání vyplní.

3.5.2017 v 9:19 | Karma: 8,97 | Přečteno: 318x | Diskuse| Ostatní

Lumír Kubátko

„Si děláš kozy, ne?“ Aneb sousedova zvířata na našem pozemku

Když se po vaší zahradě pravidelně prohánějí tři cizí býci, není to zábavné. A co ovce, kozy, psi, králíci, krůty? Jak se bránit sousedově lhostejnosti a neustálým útokům jeho zvířat? Jak překonat lidskou netečnost?

28.6.2016 v 23:30 | Karma: 20,67 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Lumír Kubátko

Geniální tak dua Sobotka-Hašek

Tohle byl od dua Sobotka-Hašek geniální tah. Opravdu geniální, už proto, že jsme jim na to všichni skočili, na Sobotku se díváme jako na zrazeného hrdinu a Haška vnímáme jako bezcharakterního pučistu. Opravdu je to tak? A jak se celý příběh týká fiktivního Járy Cimrmana? Přece... Ale nepředbíhejme.

9.11.2013 v 8:30 | Karma: 11,60 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Lumír Kubátko

Vážení pánové Jiří Stránský a Hynku Bočane

Vážím si Vás obou, bez výhrady, ale obávám se, že teď, když jste kvůli volbám zatratili Martina Dejdara, s Vámi naprosto nemohu souhlasit. Domnívám se, že jste při pokládání svých názorových kabelů nevypnuli elektřinu a jakmile jste v zápalu práce položili drát přes drát, vznikl nečekaný, ale o to agresivnější zkrat.

21.1.2013 v 6:30 | Karma: 25,54 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 936x
Hraji si se slovíčky, třeba na www.bezmez.cz, můj Podhorský penzion hrály amatérské soubory nejen po celé republice, několik let jsem dělal denní zábavné texty s finálním veršovaným bonmotem pro rádio.

Vyšla mi e-kniha Sestavte si blahopřání, aktuálně např.  http://www.martinus.cz/?uItem=222585, je to i na Alze nebo Palmknihách. Každý si z veršů jako puzzle složí, co potřebuje, pro svatby, pro narozeniny, vybere si ze spousty úvodů, středů i závěrů.