Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vážení pánové Jiří Stránský a Hynku Bočane

Vážím si Vás obou, bez výhrady, ale obávám se, že teď, když jste kvůli volbám zatratili Martina Dejdara, s Vámi naprosto nemohu souhlasit. Domnívám se, že jste při pokládání svých názorových kabelů nevypnuli elektřinu a jakmile jste v zápalu práce položili drát přes drát, vznikl nečekaný, ale o to agresivnější zkrat.

Jedním z nemnoha filmů, které jsem za posledních dvacet let viděl v kině, byl Váš společný Bumerang.  Jedním z mála seriálů, které jsem se snažil sledovat díl po dílu (a pokud mi něco uteklo, okupoval jsem internetové stránky České televize), byla Vaše Zdivočelá země. Čtu rád Vaše Sloupky v MfD, pane Stránský, a vnímám i Vaši práci, pane Bočane.

Nicméně přes to všechno si myslím, že jste se oba nechali strhnout emoční silou těchto chvílí a zareagovali jste naprosto nepřiměřeně.

Kdyby byl Martin Dejdar jedním z těch, kteří si z naší země dělají svou vlastní kasičku, kdyby rozkrádal, tuneloval, kdyby to byl nafoukaný arogantní grázl, který žije na náš úkor, pochopil bych Váš útok a neřekl bych ani vychladlý špatně prohořelý popel.  Jenže Martin Dejdar v tomto případě pouze řekl svůj názor.

Dovolte mi to slovní spojení zopakovat ještě jednou. Martin Dejdar pouze projevil svůj názor.

Jeho názor, jak se zdá, je hodně odlišný od Vašeho. Můžete mu vyčíst slepotu, můžete mu vzkázat, že se plete, můžete se s ním klidně u piva (nebo u vína, záleží na preferencích) pohádat, proč ne, o tom jsou názory. Ale nechce se mi věřit, vážení pánové, že byste zrovna Vy dva odsoudili člověka ne kvůli jeho činům, ale pouze kvůli svobodně vyslovenému názoru, a že byste ho odsoudili právě takovým způsobem, jakým se to opravdu stalo.

Každý z nás vnímá svět okolo sebe jinak. Nechci se jako Platón vrhat přímo do jeskyně, toho jsem dalek, ale pokud mám pocit, že ta tráva přede mnou je zbytečně moc zelená a mě z ní kvůli tomu bolí oči, je to můj názor vycházející z mých pocitů. Pokud Vy se naopak domníváte, že ta tráva je málo zelená, protože za lesem je zelenější a tahle by měla dohnat, co zanedbala, je to Váš názor.  A hlavně je to Váš úhel pohledu, za který Vám určitě nebudu nadávat a nebudu Vás kvůli tomu vylučovat ze svého budoucího života.

Přesně to jste udělali Martinovi Dejdarovi, protože podle něj je právě tahle tráva dost zelená a podle Vás ne, podle Vás je zelenější jiná.  I když do toho vstupují další okolnosti, jako že právě tahle tráva je z Vašeho pohledu špatná, protože roste na úkor slabších odrůd, přesto pořád nechápu proč.  Proč vylučujete Martina Dejdara ze svého okolí jen proto, že jemu se líbí jiná tráva než Vám.

Možná mi Vy nebo někdo jiný odpoví, že jste tímto prohlášením také pouze projevili svůj názor. Samozřejmě, je to Váš názor, ale není to pouze názor. Podle mého skromného názoru jste svým prohlášením hlavně naznačili, že má-li někdo jiný názor než Vy, musí za to pykat.

A ještě jedna drobnost. Abyste si nemysleli, že tímto textem dělám tajnou reklamu panu Zemanovi, v prvním kole jsem volil a ve druhém budu znovu volit pana Schwarzenberga.  To jen pro pořádek.

Aby nedošlo k omylu. Respektoval jsem Vás oba předtím, respektuji Vás oba dále a těším se na Vaše další umělecké počiny. Nemohu ale souhlasit s tím, jak jste Voltairovi vypnuli mikrofon a jednoho člověka jste mediálně odstřelili pouze pro jeho hlasitě vyslovený názor.

Tak.

S nepředstíranou a stálou úctou

Lumír Kubátko

Autor: Lumír Kubátko | pondělí 21.1.2013 6:30 | karma článku: 25,54 | přečteno: 1181x
  • Další články autora

Lumír Kubátko

Že já kráva jsem tam lezla!

Když si hrajete na kamzíka, balancujete na rámech oken a ukazujete všem venku svůj lehký domácí úbor, pak si nestěžujte, aneb Před štědrým dnem ze zvyku.

24.12.2020 v 6:58 | Karma: 17,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Osobní

Lumír Kubátko

Něco si přej. Vláda padá!

Proč Babiš letí v nebeském seskupení vepředu a Sobotka až za ním? Když padá vláda, je dobré něco si přát. Otazka jen je, co a hlavně komu se přání vyplní.

3.5.2017 v 9:19 | Karma: 8,97 | Přečteno: 318x | Diskuse| Ostatní

Lumír Kubátko

„Si děláš kozy, ne?“ Aneb sousedova zvířata na našem pozemku

Když se po vaší zahradě pravidelně prohánějí tři cizí býci, není to zábavné. A co ovce, kozy, psi, králíci, krůty? Jak se bránit sousedově lhostejnosti a neustálým útokům jeho zvířat? Jak překonat lidskou netečnost?

28.6.2016 v 23:30 | Karma: 20,67 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Lumír Kubátko

Geniální tak dua Sobotka-Hašek

Tohle byl od dua Sobotka-Hašek geniální tah. Opravdu geniální, už proto, že jsme jim na to všichni skočili, na Sobotku se díváme jako na zrazeného hrdinu a Haška vnímáme jako bezcharakterního pučistu. Opravdu je to tak? A jak se celý příběh týká fiktivního Járy Cimrmana? Přece... Ale nepředbíhejme.

9.11.2013 v 8:30 | Karma: 11,60 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Lumír Kubátko

Bude OKD těžit v Beskydech? - aneb manipulace "Z první ruky"

Jde soukromé společnosti OKD opravdu o blaho frenštátského a trojanovického lidu? Co ve skutečnosti říká Horní zákon? Chce společnost OKD v Beskydech těžit nebo se snaží pouze o nezávazný průzkum? Tento text byl uveřejněn v srpnových Obecních novinách z Trojanovic (viz http://www.trojanovice.cz/images/stories/file/obecni_noviny/2012/obecni_noviny_srpen_2012.pdf) a zveřejňuji ho zde na výslovné přání autorky, kterou je Iveta Janíková.

18.8.2012 v 13:44 | Karma: 13,36 | Přečteno: 688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 936x
Hraji si se slovíčky, třeba na www.bezmez.cz, můj Podhorský penzion hrály amatérské soubory nejen po celé republice, několik let jsem dělal denní zábavné texty s finálním veršovaným bonmotem pro rádio.

Vyšla mi e-kniha Sestavte si blahopřání, aktuálně např.  http://www.martinus.cz/?uItem=222585, je to i na Alze nebo Palmknihách. Každý si z veršů jako puzzle složí, co potřebuje, pro svatby, pro narozeniny, vybere si ze spousty úvodů, středů i závěrů.